Nieuws
Ontdek onze tips & tricks voor talent en bedrijven. Blijf op de hoogte van rekrutering, krijg carrièreadvies en lees de laatste Intelect-nieuwtjes.
Rekrutering
Artificiële intelligentie versus de superpower van het menselijke brein
Artificiële intelligentie is niet meer weg te denken de dag van vandaag. Velen, onder wie Elon Musk, geloven zelfs dat AI op termijn mensen zal gaan vervangen. Ook in de HR sector groeit AI aan terrein, maar of het ooit de HR experten zelf kan vervangen blijft een vraag.
De pro's en con's van AI
Artificiële intelligentie is sterk in het ontdekken van patronen en het analyseren van data op een heel efficiënte manier. De grootste sterktes van AI zijn dan ook snelheid en efficiëntie. Zolang de toekomst eruit ziet zoals het verleden, is AI een hele sterke tool om patronen te herkennen en op basis hiervan beslissingen te nemen.
Maar van zodra er zich een onvoorziene situatie voordoet of de toekomst anders is dan het verleden, dan is AI verloren. Computers zijn namelijk niet in staat om te anticiperen op veranderende omstandigheden.
Daar heeft de mens altijd een streepje voor. Wij hebben namelijk iets wat computers niet hebben, verbeelding en de mogelijkheid om te anticiperen op dingen die zich nog niet hebben voorgedaan. Onze mogelijkheid om dankzij die verbeelding verschillende mogelijkheden te zien en te verwerken in opties. Het frame waarmee we onze data of informatie analyseren is veel belangrijker voor het nemen van beslissingen dan data. Als je beter in framen wordt, dan krijg je meer opties en behaal je betere resultaten.
In het artikel van Viktor Mayer-Schönberger, een Oxford-professor, wordt het mooi verwoord.
AI in recruitment
In de HR-sector wordt AI vooral ingezet als tijdbesparende functie. Denk bijvoorbeeld aan search engines die CV’s scannen en beoordelen. Aan de hand van trefwoorden wordt razendsnel een shortlist van kandidaten samengesteld. AI is dan ook een hulpmiddel in het scannen van CV’s van kandidaten die op papier de juiste boxes afvinken.
Laat nu net elk CV en elke persoon anders zijn en niet elk talent valt te omvatten op een simpel A4’tje. Het gevaar zit ‘m in discriminatie als het gaat om kwaliteiten. Afhankelijk van de instelling van de relevante “buzzwords” is het mogelijk dat een deel van een toch relevante doelgroep uitgesloten wordt. Hier komt onze superpower boven: het menselijke brein beschikt over de unieke vaardigheid om verbeelding in te zetten om op deze manier telkens nieuwe en onbekende situaties te kunnen inschatten.
Komt daar bij dat door menselijke interacties andere informatie vergaard wordt, dewelke ook niet te vatten valt uit een computeralgoritme. Een match kan er op papier goed uitzien, maar een match tussen persoonlijkheid en cultuur is minstens even belangrijk en valt niet zuiver te bepalen aan de hand van een computer.
Het is duidelijk dat AI een deel van de job van een recruiter kan ondersteunen en vergemakkelijken, maar vervangen zal het nooit.
Ontdek meer op onze social media kanalen
Intelect
Heb je nog vragen?
Heb je vragen over onze blogposts? Of wil je nog meer te weten komen over een specifiek topic? Shoot! Wij beantwoorden al jouw vragen met veel plezier.
Contacteer ons